Buraki to warzywa,
które mają szereg interesujących zalet dla zdrowia. Szczególnie
poleca się je osobom cierpiącym na anemię, ale są one wskazane
także przy zaparciach, hemoroidach, łupieżu, kamieniach żółciowych
a nawet, przy chorobach serca. Wpływają pozytywnie także na
krążenie i wzrok. Dzięki dużej zawartości witamin i minerałów,
buraki powinny zdecydowanie częściej gościć na naszych stołach.
Buraki były
hodowane w rejonie Morza Śródziemnego już 4000 lat temu. Cieszyły
się popularnością także w okolicach starożytnego Babilonu oraz w
kuchni starożytnych Chin. Co ciekawe, przez tysiąclecia traktowano
je jako afrodyzjak. Zauważyłem, że w podobny sposób traktowano
kiedyś wiele innych warzyw, takich, jak pomidory czy bakłażany.
W kuchni polskiej
można wyróżnić kilka potraw z burakami (na przykład buraczki
zasmażane czy barszcz), jednak na naszych stołach, pojawiają się
one stosunkowo rzadko. Często wyśmiewaną potrawą z buraków jest
„carpaccio”, które próbuje naśladować popularne danie z
wołowiny, jednak, poza kolorem i sposobem podania, nie ma z nim zbyt
wiele wspólnego.
Jestem pewny, że
wielu czytelników zdążyło już zapomnieć o tym, skąd się
bierze zwykły, rafinowany cukier, który można znaleźć w
sklepach. On także powstaje z buraków, tyle, że cukrowych.
Jakie korzyści
zdrowotne mają buraki?
Buraki zawierają szereg substancji, które wspomagają
funkcjonowanie Twojego organizmu. Znajdziesz w nich między innymi:
-
witaminy
-
minerały
-
karoten i jego pochodne
-
luteinę
-
zeaksantynę
-
glicynę
-
betainę
-
dużą zawartość błonnika
-
barwniki (antocyjany)
Jednocześnie, buraki zawierają mało kalorii. Osoby, chorujące na
cukrzycę, powinny zwrócić na to, że buraki to warzywa zawierające
szczególnie dużo cukru, który trzeba wliczać do dziennego bilansu
kalorycznego.
Wspieranie stanu
serca
Buraki zawierają dużą ilość błonnika, który usuwa z organizmu
niepotrzebny cholesterol. Buraki obniżają także poziom hormonu
zwanego homocysteiną, który w nadmiarze, może niszczyć naczynia
krwionośne.
Zmniejszenie
ryzyka chorób nowonarodzonego dziecka
Kobiety w ciąży powinny jeść buraki, ze względu na dużą
zawartość witaminy B oraz kwasu foliowego. Jest on konieczny dla
prawidłowego rozwoju płodu, a szczególnie, jego układu nerwowego.
Niedobór kwasu foliowego, może przyczynić się do problemów
rozwojowych płodu.
Zapobieganie
niektórym odmianom nowotworów
Substancje, które można znaleźć jedynie w burakach, jak betaina i
betacyjany, działają przeciwnie do związków azotowych (nitratów),
które znajdują się w wędzonym mięsie. Dzięki jedzeniu buraków,
zmniejszasz ryzyko powstania nowotworów. Badania wskazują na to, że
ekstrakt z buraków spowalnia rozrost tkanki nowotworowej.
Wspomaganie
zdrowia wątroby
Betaina z buraków, stymuluje wydzielanie żółci oraz poprawia
funkcjonowanie wątroby, dzięki czemu, organizm lepiej radzi sobie z
różnymi zanieczyszczeniami.
Zmniejszenie
objawów chorób układu oddechowego
Buraki zawierają dużą ilość witaminy C, która zmniejsza
naturalnie objawy astmy. Duża dawka beta-karotenu, chroni organizm
przed nowotworem płuc. Regularne jedzenie buraków, wspomaga także
odporność, dzięki czemu, organizm lepiej rozpoznaje różnorodne
wirusy i bakterie i może je łatwiej zwalczyć.
Zapobieganie
chorobom oczu
Beta-karoten, który można znaleźć w burakach, wspiera
funkcjonowanie plamki żółtej i ogólnie wzroku. Jedzenie buraków
jest szczególnie wskazane w starszym wieku, gdy dochodzi do
największych uszkodzeń wzroku.
Zdrowszy układ
krwionośny
Dzięki dużej zawartości flawonoidów oraz witaminy C, buraki
poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Przekłada się to
na zdrowie całego organizmu.
Buraki są
afrodyzjakiem
To nie oksymoron – buraki zawierają dużą ilość boru,
pierwiastku, który jest odpowiedzialny między innymi za libido i
wydzielanie hormonów płciowych. Sok z buraka, zwiększa także
wydzielanie tlenku azotu, substancji, która jest kluczowa, jeśli
chodzi o męską sprawność seksualną.
Naturalny sposób
na zwiększenie poziomu energii
Węglowodany, które znajdziemy w burakach, są szczególnie wskazane
dla sportowców. Dzięki nim, dostarczamy mięśniom wartościowego
paliwa i odbudowujemy niedobory glikogenu, a jednocześnie, nie
musimy martwić się o odkładanie cukrów w formie tłuszczu.
Sok z buraków zawiera żelazo i poprawia przenoszenie tlenu do
komórek organizmu, co przekłada się na większą wytrzymałość i
lepsze wyniki w sporcie.
Poprawienie
wzroku
Podobnie, jak inne warzywa o intensywnym kolorze, buraki poprawiają
funkcjonowanie plamki żółtej i chronią wzrok przed uszkodzeniami
pod wpływem promieniowania słonecznego.
Prawidłowe
ciśnienie i mniejsze ryzyko chorób serca
Częstą przyczyną dolegliwości sercowo-naczyniowych, jest niedobór
potasu w organizmie. Potas odpowiada za prawidłowe napięcie mięśni
gładkich, które regulują ciśnienie. Buraki zawierają dużą
ilość potasu, który naturalnie obniża ciśnienie do prawidłowego
poziomu. Co więcej, usuwają one delikatnie złogi cholesterolowe w
naczyniach krwionośnych.
Komentarze
Prześlij komentarz