Pokrzywa indyjska
(Coleus forskohli), popularnie zwana szałwią indyjską lub
pochwiatką
Jest to roślina
rosnąca w klimacie umiarkowanym i subtropikalnym, najczęściej
spotkać ją można na terenie Indii, Birmy, Sri Lanki oraz w
rejonach Azji Południowo-wschodniej.
Od wieków lecznicze
właściwości pokrzywy indyjskiej wykorzystywane były przez
tradycyjną medycynę hinduską.
Przez naukowców
świata zachodniego substancja czynna forskolina obecna w pokrzywie 
indyjskiej  została odkryta w Indiach w roku 1974.
Obecność
forskoliny stwierdzono zarówno w liściach jak i w korzeniu pokrzywy
indyjskiej, korzeń jest jednak znacznie bogatszym jej źródłem.
Od tej pory
przeprowadzone badania naukowe wykazały, że forskolina jest pomocna
w leczeniu takich schorzeń jak:
- 
nadciśnienie tętnicze
 - 
nadciśnienie w gałce ocznej
 - 
choroby układu oddechowego np. dychawica oskrzelowa
 - 
zapalenie pęcherza
 - 
choroby skóry np. trądzik, łuszczyca i rumień
 - 
choroby alergiczne
 
Stwierdzono również
działanie wspomagające pracę: 
- 
układu pokarmowego
 - 
immunologicznego
 
Trwają badania nad
działaniem antynowotworowym forskoliny-wiadomo już, że po
wprowadzeniu jej do zmienionej chorobowo tkanki nowotworowej,
następuje zahamowanie wzrostu komórek rakowych.
Przemysł
farmaceutyczny wykorzystuje jeszcze jedną cenną właściwość
forskoliny.
Substancja ta
zwiększa w organizmie ludzkim produkcję związku organicznego cAMP,
który przyspiesza rozpad komórek tłuszczowych w mięśniach,
reguluje wydzielanie hormonów tarczycy, przez co usprawnia przemianę
materii.
Forskolina redukuje
również wahania cukru w organizmie człowieka, dzięki czemu
podczas odchudzania możemy łatwiej uporać się nagłymi atakami
głodu.
Hamując łaknienie
substancja czynna forskolina pomaga redukować ilość tłuszczu w
organizmie, przy czym odchudzający się nie odczuwa braku energii.
Trójpoziomowe
działanie substancji sprawia, że proces odchudzania przebiega
efektywnie i bez skutków ubocznych.
Regularne stosowanie naparu z pokrzywy indyjskiej lub preparatów
zawierających wyciągi z tej rośliny zapobiega rozwojowi cukrzycy w
przyszłości i pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi.

Komentarze
Prześlij komentarz