Olejek pichtowy z jodły syberyjskiej - w jaki sposób działa?

Czym jest olejek pichtowy? Jest to naturalny wyciąg z sosny jodły syberyjskiej, który skutecznie działa na katar oraz przeziębienie. Otrzymujemy go z młodych pędów drzewa, metodą, która gwarantuje brak zanieczyszczeń i świetną jakość olejku. 

Olejek pichtowy przeznaczony jest do stosowania zewnętrznego, takiego jak nacieranie lub inhalacja oraz do zastosowania wewnętrznego, które jest najskuteczniejszą formą przyjmowania tego specyfiku. Zawiera substancje antywirusowe i antybakteryjne, dzięki temu skutecznie leczy kaszel, infekcję górnych dróg oddechowych, katar, przeziębienie, anginę oraz grypę. Dodatkowo wspiera, wzmacnia i chroni organizm w okresach, w których jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienie (okresowe przesilenia i zmiany pogodowe). Olejek pichtowy ma również działanie łagodzące bóle głowy oraz odprężające.
Historia olejku pichtowego
Już nasi przodkowie zauważyli zdrowotny wpływ olejku. Drzewo, z którego otrzymywany jest olejek, nosi nazwę syberyjskiej jodły białokorej, potocznie nazywane białą jodłą. Tygrysy syberyjskie oraz inne dzikie zwierzęta podczas choroby przychodzą pod białą jodłę i zjadają świeże igły. Właściwości drzewa pomagają im wyzdrowieć. Niedźwiedzie natomiast swoje zimowe posłania tworzą z igliwia jodły białokorej. Dzięki temu podczas zimowego letargu niedźwiedzie korzystają z dobroczynnych fluidów zawartych w białej jodle, która wspiera ich system odpornościowy i okazuje się świetnym działaniem profilaktycznym.

Pod koniec XII wieku wnuczka Włodzimierza Monomaha- księżniczka Ewpraksja stała się oficjalną założycielką fitoterapii, czyli terapii polegającej na wykorzystaniu eterycznych ziół i wyciągów. Pierwszy drukowany „Zielnik” rosyjski z roku 1588 opisuje stosowanie olejku pichtowego i jego dobroczynnego wpływu na organizm. Rosjanie opisali w zielniku wpływ olejku pichtowego na wzmocnienie organizmu, szkorbut i różne infekcje. W kolejnych publikacjach rosyjskich z XVIII i XIX wieku ukazały się informacje mówiące o dobroczynnym działaniu olejku pichtowego na schorzenia skórne, gruźlicę, choroby oskrzeli, arteriosklerozę, oparzenia i inne choroby skóry. W 1829 roku żeglarz M.I Malinowski opisywał właściwości olejku, które pomagały wyleczyć chroniczny katar, suchoty i kaszel.
Skład i właściwości olejku pichtowego
Olejek zawiera związki wykorzystywane w kosmetyce, lecznictwie i profilaktyce- terpeny. Należą do nich: Bisabolen, borneol, kadinen, humulen, A-kariofilen i A-pinen. W olejku pichtowym zawarte są również duże ilości fitocydów, głównie w octanie bornylu, który jest najważniejszym składnikiem olejku i składa się na 38% całego ekstraktu pichtowego. Właśnie ta substancja nadaje olejkowi charakterystyczny aromat jodły.
Terpeny głównie działają wykrztuśnie, wpływają na lepsze ukrwienie skóry i odkażają oskrzela. Na bazie tych substancji wytwarza się leki żółciotwórcze i żółciopędne.
Fitocydy wspierają procesy bakteriobójcze, grzybobójcze i zabijają wirusy. Fitocydy wspomagają wytwarzanie interferonu w komórkach, które zostały zaatakowane przez wirusy. Interferon jest czynnikiem, który chroni komórkę przed inwazją wirusową. Fitocydy pomagają również chronić i wzmacniać układ krwionośny, odpornościowy oraz łagodzą stany zapalne.
Borneol ma działanie uspokajające, A-pinen działa wykrztuśnie i leczy drogi oddechowe, Bisobolen i kadinen działają przeciwzapalnie, Humulen łagodzi stres oraz ma właściwości przeciwkancerogenne, limonen odstrasza komary i roztocza oraz również działa przeciwkancerogennie. Kamfora, którą zawiera olejek pichtowy, ma właściwości rozgrzewające i wzmacnia ukrwienie skóry. Stosowana jest w bólach neuralgicznych i reumatycznych. Podnosi ciśnienie oraz ma właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne.
Olejek pichtowy stosowany jest w schorzeniach górnych dróg oddechowych, chorobie reumatycznej, łagodzi stany zapalne, podnosi odporność organizmu, wspiera metabolizm i poprawia samopoczucie. Dodatkowo ma właściwości antyseptyczne, wykrztuśne, antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Stosowanie olejku pichtowego
Olejek pichtowy może być stosowany podczas leczenia grypy, zapalenia oskrzeli, przeziębienia, anginy, zapalenia płuc i gardła, kataru, chrypki, stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej, nerwobóli, reumatyzmu, artretyzmu, oparzeń, odmrożeń, odleżyn, egzemy, liszai, grzybicy, trądziku, kamicy nerkowej, stresu, bezsenności, słabego ukrwienia kończyn, kataru, oraz trudnych do wygojenia ran.
Przyjmowanie olejku pichtowego

Zaleca się przyjmowanie od 5 do 10 kropli olejku trzy razy dziennie. Olejek warto stosować również zewnętrznie. Wcierać w skórę, dodawać do kremów, szamponów i balsamów. Inhalować się nim. Robić sobie aromatyczne kąpiele i okłady. Enzymy zawarte w olejku nie są trawione, dzięki temu wchłaniają się do krwi i uaktywniają swoje właściwości. Enzymy wydalane są z organizmu po 48 godzinach od podania olejku. Kuracja olejkiem powinna trwać miesiąc. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że odpowiednio czyścimy organizm z toksyn, wspomożemy układ odpornościowy i nabierzemy sił witalnych. Podczas stosowania olejku, należy ograniczyć jedzenie mięsa, nabiału i białego cukru.

Komentarze