W ofercie producenta Dary Natury pojawił się tradycyjny syrop z sosny, o działaniu wykrztuśnym, dostarczający witaminy C i bakteriobójczym. Jeśli nie zrobiłeś go samemu, wybierz się do sklepu zielarskiego.
Przy tej dolegliwości liczy się przede wszystkim dieta, można przyjmować także takie zioła, jak karczoch, mniszek (korzeń i ziele), ostropest. Myślę, że przydatne będą preparaty z firmy Bonimed - Hepatobon i Gastrobon w formie tabletek.
słyszalam ze taka substancja jak inhibitory trypsyny(chyba cos przekrecilam),ktore sa zawarte w produktach roslinnych,szczegolnie warzyw straczkowych moga przyczyniac sie do zwiekszenia wydzielania soku trzustkowego i tym samym wplywac na choroby trzustki.Dlatego teraz stosowanie ziol ktore stsuje typu ostropest itd stanelo pod znakiem zapytania.
Bardzo ciekawy temat, inhibitory trypsyny są postrzegane jako substancje antyżywieniowe. W pliku www.wszechnica_zywieniowa.sggw.pl/web/antyodzywcze_slajdy.pdf znalazłem informację, że gotowanie niszczy te składniki. Moim zdaniem groch czy fasola nie są niebezpieczne, ale na soję trzeba uważać. Tyczy się to przede wszystkim mężczyzn.
Soje juz dawno wykreslilam.Odnosnie tej substancji obawiam sie czy ostropest tez bedzie mia takie dzialanie zwiekszajace wydzielanie soku trzustkowego i tym samym wplywajacym na choroby trzustki-tymbardziej ze ja od dawna stopsuje ziola typu tymianek,majeranek kminek i ostropest
tylko ze taki sok napewno w jakis psoob jest zakonserwowany-ja sama osobiscie 2 rayz robilam sok z sosny i 2 razy mi skisl niestety
OdpowiedzUsuńSyrop nie zawiera konserwantów, ale ma sporo cukru, który pomaga zachować mu trwałość - podobnie jak w syropach, które robimy w domu.
UsuńNiektórzy pacjenci robią syrop z pączków sosny z dodatkiem alkoholu.
Usuńktore ziola zwiekszaja wydzielanie soku trzustkowego?chodiz o choroby trzustki0podobno rzepik jest dobrym ziolem
OdpowiedzUsuńPrzy tej dolegliwości liczy się przede wszystkim dieta, można przyjmować także takie zioła, jak karczoch, mniszek (korzeń i ziele), ostropest. Myślę, że przydatne będą preparaty z firmy Bonimed - Hepatobon i Gastrobon w formie tabletek.
Usuńsłyszalam ze taka substancja jak inhibitory trypsyny(chyba cos przekrecilam),ktore sa zawarte w produktach roslinnych,szczegolnie warzyw straczkowych moga przyczyniac sie do zwiekszenia wydzielania soku trzustkowego i tym samym wplywac na choroby trzustki.Dlatego teraz stosowanie ziol ktore stsuje typu ostropest itd stanelo pod znakiem zapytania.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy temat, inhibitory trypsyny są postrzegane jako substancje antyżywieniowe. W pliku www.wszechnica_zywieniowa.sggw.pl/web/antyodzywcze_slajdy.pdf znalazłem informację, że gotowanie niszczy te składniki. Moim zdaniem groch czy fasola nie są niebezpieczne, ale na soję trzeba uważać. Tyczy się to przede wszystkim mężczyzn.
UsuńSoje juz dawno wykreslilam.Odnosnie tej substancji obawiam sie czy ostropest tez bedzie mia takie dzialanie zwiekszajace wydzielanie soku trzustkowego i tym samym wplywajacym na choroby trzustki-tymbardziej ze ja od dawna stopsuje ziola typu tymianek,majeranek kminek i ostropest
OdpowiedzUsuńSylimaryna zawarta w ostropeście w niewielkim stopniu wzmaga wydzielanie żółci - cytuję z Ziołolecznictwa - poradnik dla lekarzy
OdpowiedzUsuńwydzielanie zolci a wydzielnia soku trzustkowego to chyba nie to samo?nie znam sie-mysli Pan,zemoge spokojnie uzywac tych ziol?
OdpowiedzUsuńDokładnie, źródła nie wspominają o tym, że ostropest źle działa na sok trzustkowy. Ostropest raczej wspomaga trzustkę, niż jej szkodzi.
Usuń